Quantcast
Channel: Baskent Nakliyat, Ankara Evden Eve Nakliyat, Evden Eve Taşımacılık » sağlık
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3

Gençlerde Madde Bağımlılıgına Dikkat

$
0
0

Alkol ,tütün vebağımlılık yaPan madde kullanımı dünyada olduğu gibi ülkemizde de başta gençler olmak üzere toplumun tüm kesimlerini olumsuz etkileyen; biyolojik, ruhsal ve sosyal boyutları olan önemli bir sağlık sorunudur.

Sigara ve madde kullanımının ilköğretim çağındaki gençlere kadar inmiş olması anne ve babaların korkulu rüyası haline gelirken, toplum sağlığı açısından da büyük sorunlar yaşanmaktadır. Uyuşturucu tacirlerinin çocuk yaştaki insanları zehirleyerek kazanç elde etmeleri ne yazık ki alınan tüm tedbirlere karşın bir türlü önlenemiyor. Bu tür maddelere erişebilmenin kolay olması, gençler arasında kullanımının da yaygınlaşmasına neden oluyor. Alkol, tütün ve diğer madde kullanma oranlan her geçen gün artarak, tehlikeli boyutlara ulaşmaktadır.

Gençleri uyuşturucu ve bağımlılık yapan madde kullanımına iten neden ve sonuçlar hakkındaki sorularımıza uzmanların verdiği yanıtlar şöyle:

□ Gençlerde madde kullanımının nedenleri nelerdir?

Ergenlik döneminde çocukların, ebeveynlerden bağımsız bir kimlik oluşturma ve kendilerine yetişkin gibi davranılma isteği oldukça önemli bir yer tutar. Yani bağımsız bireyler olma kaygısı çocukları ve gençleri madde kullanımına iter. Aynca alternatif tutum, yaşam tarzı ve davranışları deneme isteği ile arkadaş grubunun tutum ve davranışlar üzerindeki etkisinin artmasıdır.Bağımlılık yapıcı maddeler hangileridir?

Tütün, alkol, sedatif ilaçlar, esrar, opiyat, kokain, halusinojenier, uçucu maddeler, kafein ve başka uyarıcılar olarak sayabiliriz.

□ Maddelerin ortak özellikleri nelerdir?

Davranış, düşünce ve duygu durumunda değişmeler yaşanır, madde alan kişi kısa sürede gerçeklerden kopar. Kişi karşı konulması zor bir istek ile madde arama davranışı içine girer ve giderek alınan madde miktarının artırılmasını ister. Bağımlı hale gelir. Sosyal ilişkilerini maddeyi alabilecek şekilde ayarlar ve bu durum kişinin çevresi ile olan iletişimini ve ilişkilerini bozar.

□ Gençlerde madde kullanımı için risk etmenleri nelerdir?

Genetik (birinci ve ikinci derece akrabalarda alkolik olma), Bireysel (erken yaşta madde kullanımının başlaması, antisosyal davranış, kendini değersiz hissetme gibi), Ailesel (aile ilişkilerinin bozukluğu, ebeveyn modelinin kötü olması), Toplumsal-Çev-resel-Sosyal (madde ve alkole kolay ulaşma ve kullanımının kabullenilmesi, bulunduğu ortamda suç oranının yüksek olması, medya etkisi), Akran Grup Etkisi (madde kullanan akranlann varlığı, merak, başkaldırma, bir gruba ait olma arzusu ve özgürlük isteği), Okul (okulda kötü performans ve okul çevresinin kötü olması)Madde kullananlarda ne gibi farklılıklar olur?

Madde kullananlarda fiziksel, akademik, davranış ve psikolojik göstergelerde farklılıklar olur.

- Fiziksel göstergeler. Açıklanmayan kilo kaybı, yüksek tansiyon, gözlerde kırmızılık, burunda tahriş, sık soğuk algınlığı veya alerji, ses kısıklığı veya boğukluğu, kronik öksürük, göğüs ağrısı, hırıltılı soluma, sıkça yaralanmalar, iğne izleri, boşluğa boş boş bakma.

- Akademik göstergeler Kısa sü-

reli bellekte bozulma, yargılamanın bozulması, ders notlarının düşmesi, sık sık okula gitmeme ve okuldan kaçma, öğretmenlerle çatışma, ceza alma ve okuldan atılma.

- Davranışsal ve psikolojik göstergeler Risk alıcı davranışlar, duygu durumunda sallantıları depresyon ve geri çekilme, panik reaksiyon, akut psikoz, paranoya ve aşırı kuşkucu olma, yalan söyleme, çalma, evden kaçma, çok sayıda kişiyle birlikte olma, otorite ve aile üyeleriyle çatışma, uyku düzeninde değişiklik, kötü temizlik ve hijyen, madde kültürünü yansıtan müzik, giyim ve sineme tercihidir.

O Önerileriniz nelerdir?

Aileler öncelikle çocuklarıyla konuşup onları dinlemelidirler. Sevgilerini ve onlara olan saygılarını göstermelidirler. Sorgulayıp, yargılamasınlar onlara karşı sabırlı olsunlar. Tehdit etmesinler, öğüt ve emir vermesinler, örnek olsunlar, arkadaşlarını tanısınlar açık olsunlar, öğrenmesine yardım etsinler ve yerinde hayır demesini öğretsin-ler.S

 Gençlerde Madde Bağımlılıgına Dikkat

Related posts:

  1. Aylin Aslım & Rock Sınıfı 'ndan Madde
  2. Televizyonun Bilinmeyen Zararları
  3. Firefox Severler Dikkat

Viewing all articles
Browse latest Browse all 3

Latest Images